Inspiratie – Sophie Calle

Sophie-Calle_sophie-calle-20

Afgelopen week hoorde ik schandalig genoeg voor het eerst van Sophie Calle. Tijdens kunstgeschiedenis werd ze uitvoerig besproken en ik vond het de moeite waard om het hier te delen. Ik ben namelijk erg onder de indruk van haar werk en vind haar werkwijze zeer inspirerend.

Sophie heeft veel interesse in anderen en vertrekt altijd vanuit een vraagstelling en ieder project eindigt in een boek. Ze test altijd haar eigen grenzen en doet wat een project van haar vraagt. Zo heeft ze een baan genomen als kamermeisje om in mensen hen spullen te snuffelen, maar ze is ook iemand helemaal gevolgd naar Venetië om erachter te komen hoe die persoon weet wat hij wilt met zijn leven.

Klik op deze link voor de website van het museum de Pont; waar uitgebreid over Sophie verteld wordt. Helaas is de tentoonstelling er niet meer. Had het graag in het echt gezien.

Genoeg geneuzeld; hieronder wat werk!

The Sleepers (Les Dormeurs)
Dit project heet: The Sleepers,  Sophie stelde haar huis ter beschikking voor slaapplaatsen in ruil voor de verhalen van de slapers. 

Sophie_Calle._La_Sombra_1981._Par_s
Dit project heet: La Sombra oftewel: schaduw, hier liet ze haar moeder een detective inhuren om Sophie zelf op te sporen. Op deze manier wilde Sophie ontdekken hoe het was om jezelf te zien door de ogen van een ander.

alphabet
Dit is een beeld uit Sophie’s alfabet serie, hier verkleedde ze zichzelf steeds om dus weer vermomt te gaan en te voelen hoe het is een ander te zijn.

Het is erg duidelijk dat ze vertrekt vanuit een persoonlijke vraagstelling en er alles aan doet om daar een antwoord op te vinden. Zelfs als dat betekent dat ze daar normen en waarden voor moet overschrijden.
Wat vinden jullie van Sophie Calle?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s